bars rotate
- Afgelopen week hebben 25 zorgprofessionals hun diploma Verbindend Leren van de hybride BBL-opleiding Verpleegkundige niveau 4 behaald. 

Deze verkorte opleiding is speciaal ontworpen onder de koepel van samenwerkingsverband CIV Welzijn & Zorg. Een unieke samenwerking tussen het LUMC, de zorgorganisatie Marente, de Gemiva-SVG-groep, de thuiszorgorganisatie Libertas en mboRijnland. Komend schooljaar wordt deze opleiding voortgezet met twee nieuwe volle klassen.

Doelstelling van Verbindend Leren is een betere aansluiting tussen onderwijs en werkvloer en hierdoor een geringer verloop van verpleegkundigen. Voor de werkende studenten is de praktijksituatie de leersituatie. De groep, werkend in verschillende zorgbranches, zoals ziekenhuis, ouderenzorg en gehandicaptenzorg, liep in het tweede leerjaar stage in een andere branche. Hierdoor ontwikkelen de deelnemende studenten een breed perspectief.

Combinatie werken en leren
Zo liep Jessica Overdijk, deelnemer en begeleider bij Gemiva, stage bij het LUMC op de Acute Opname Afdeling. ‘Ik heb veel geleerd over klinisch redeneren, vooral de feitelijke kennis. Aan de andere kant was het LUMC onder de indruk van hoe wij met onze cliënten omgaan. We begeleiden hen met rust en veel geduld. Daar kom je ver mee.’

Sacha, deelnemer en werkzaam bij het LUMC: ‘De opleiding heet met recht Verbindend Leren. De grote meerwaarde is de combinatie van werken en leren. De theorie uit de les neem je meteen mee de werkvloer op. En soms andersom. Het was hard werken om dit naast je baan te doen. Maar de docenten hebben ons goed begeleid, ook op de werkvloer was er begrip. Het was best spannend om op oudere leeftijd weer de schoolbanken in te gaan. Deze nieuwe vorm van onderwijs is een aanrader om op een goede manier verpleegkundigen op te leiden.’

Breed opgeleide verpleegkundige
Lenny Vleugel, adviseur Opleiden en Ontwikkelen bij zorgorganisatie Marente: ‘De flexibiliteit in deze opleiding en de duur van drie jaar maakt het aantrekkelijk voor zij- en doorstromers. Dat is in de huidige arbeidsmarkt van groot belang. Een bredere kijk op hoe en waar ‘burgers’ zorg ontvangen en wat dit vraagt van een breed opgeleide verpleegkundige. Deze opleiding is een voorbeeld hoe praktijk en onderwijs op een gelijkwaardige manier op zoek zijn gegaan naar de best mogelijke samenwerking om beroepsbeoefenaren op te leiden die de zorg nodig heeft, nu en in de toekomst. Zorgorganisaties leiden hier op ‘over de grens’ van het eigen werkveld heen, werken hierin samen en zijn bereid om nieuwe wegen te bewandelen om zo dichter bij elkaar te komen. Dat vraagt lef!’

Irene Terpstra, teamleider van de opleiding Verpleegkundige bij mboRijnland: ‘Ook uniek is dat we gebruikmaken van leertechnologie; een leerplatform waar leren, werken en technologie samenkomen in de vorm van bijvoorbeeld e-learning, beeldtrainen en een ontwikkelscan. We gaan zeker door, we starten aankomend schooljaar wederom met twee volle klassen. Maar we blijven kritisch, evalueren met alle partijen (studenten, school en praktijk) en proberen de kwaliteit te vergroten. Vorig jaar is RespectZorg aangesloten, aankomend jaar sluit Het Gouden Hart (Korian) aan. Ik ben blij dat LUMC en Marente deze prachtige opleiding blijven ondersteunen.’

Lenny vult aan: ‘Verbindend Leren is nu geen project meer, maar wordt structureel als opleiding voortgezet.’

(Bron: unity.nu)

 

A-1 module nu ook als EPA LZ-FO-06 te volgen

- Met ingang van 1 maart '24 is de A-1 module te volgen als theoriemodule én als EPA LZ-FO-6 Zorgdragen voor een zorgvrager op een verpleegafdeling met (risico op) bedreigde vitale functies.

Open dag - zaterdag 18 november 2023

- Wil je graag in de zorg werken? Ben jij op zoek naar de opleiding die bij jou past? Of ben je verpleegkundige en wil je een vervolgopleiding volgen en weten wat de studie inhoudt? Of een verpleegkundige die (mogelijk) wil werken in het LUMC? Schrijf je in voor onze jaarlijkse open dag op zaterdag 18 november 2023. 

Oncologieverpleegkundigen worden opgeleid vanuit de thuiszorg

- Binnen de zorgsector is het nu mogelijk om verpleegkundigen vanuit de thuiszorg op te leiden tot oncologieverpleegkundigen. "EPA-gericht opleiden," opent de deuren voor verpleegkundigen die zich willen specialiseren in oncologie en hun bijdrage willen leveren aan de zorg voor kankerpatiënten.

Educatie Zorgsector (LUMC) gaat verder als Zorgopleidingen LUMC

-

Educatie Zorgsector gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder de naam Zorgopleidingen LUMC. Deze naam geeft beter weer wat wij doen en waar we in gespecialiseerd zijn. Het aanbod van verpleegkundige (vervolg)opleidingen, medisch ondersteunende opleidingen en nascholingen blijft onveranderd zoals u van ons gewend bent. 

UPDATE: maatregelen m.b.t. COVID 19

- Vanwege het groeiend aantal Covid positieve besmettingen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap een landelijk sectorplan opgesteld voor het omgaan met COVID-19 in het hoger onderwijs. Onderwijs LUMC volgt net als voorheen dit plan voor haar onderwijsactiviteiten. Het plan kent vier niveaus (1-4) met preventie en/of interventiemaatregelen, waarmee we in het onderwijs op verschillende situaties kunnen voorbereiden. Dit niveau wordt landelijk bepaald, en binnen het onderwijs wordt deze lijn qua maatregelen gevolgd. 

Genomineerd voor Henk Ritzen Prijs!

- Het artikel over de Voorbehouden handelingen carroussel in het LUMC is genomineerd voor een prijs! 

Opleiden vanuit de thuiszorg tot oncologieverpleegkundige

- De oncologische zorg verplaatst zich steeds meer naar de thuissituatie van de zorgvrager en daardoor neemt de behoefte aan oncologieverpleegkundigen in de thuiszorg toe. 
 

Module A-1 Vitale functies en klinisch redeneren - Startmoment

- De Module A-1 Vitale functies en klinisch redeneren is een module dat een aantal keer per jaar gegeven wordt. De module bestaat uit 4 lesdagen en heeft een studiebelasting van circa 40 uur en is de basis voor de meeste verpleegkundige vervolgopleidingen. 

UPDATE maatregelen m.b.t. COVID-19 | 21 februari 2022

- Een update naar aanleiding van de persconferentie van 15 februari  jl. 
© 2015 - 2024 Leids Universitair Medisch Centrum | Algemene Voorwaarden