Minor Dialyseverpleegkunde
De dialyseafdeling is een afdeling waar patiënten komen die een nierfunctie vervangende therapie moeten ondergaan. De nierfunctie bij deze patiëntencategorie is dusdanig slecht dat deze op een andere wijze moet worden overgenomen.
Bij deze minor zal je vooral patiënten gaan zien die een hemodialysebehandeling ondergaan. Zij komen drie of vier keer per week naar de afdeling waar zij ongeveer vier uur lang aan een dialysemachine liggen, deze machine neemt de nierfunctie dus over. Als dialyseverpleegkundige begeleidt je de patiënt de gehele behandeling. Taken hierbij zijn: instellen van de dialysemachine, patiënt aansluiten aan de dialysemachine, controles vitale functies, psycho sociale zorg, voorlichting over leefregels zoals de vochtbeperking, en behandeling weer afsluiten.
Wat er verder allemaal bij komt kijken leer je in deze minor dialyse. Het is in ieder geval een mooie combinatie van techniek (je leert de machine in te stellen) en chronische zorg.
Doelgroep
Studenten HBO-verpleegkundeToelatingsvoorwaarden
- Je bent vierdejaars student HBO-V aan de Hogeschool Leiden.
- Je hebt een stageplek op een dialyseafdeling van een ziekenhuis.
Programma
Je volgt de generieke module:
- Vitale functies en Klinisch redeneren
- LZ-DIA-1 Zorgdragen voor een chronische stabiele hemodialyse zorgvrager, intra- en extramuraal
Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Anatomie, fysiologie en pathologie nierstelsel en circulatie
- Psychologische en psychosociale effecten van langdurige hemodialyse
- Protocollen en procedures dialysezorg
- Leefstijl en voeding bij nierinsufficiëntie
- Hygiëne en infectiepreventie in relatie tot dialysezorg
- Ethische dilemma’s, methodiek en herkenning
Het minoren traject is alleen gericht op de chronische stabiele hemodialyse zorgvrager. Om deze minor te kunnen volgen dien je stage te lopen op een Dialyseafdeling.
Indien je het minoren traject succesvol afgerond hebt krijg je een vrijstelling van deze theorie als je binnen vijf jaar start met de kernleerroute Dialyseverpleegkunde.
Tijdsinvestering
- 12 lesdagen en toetsdag;
- studiebelasting 10 uur per week;