Intensivecare Neonatologieverpleegkunde kernleerroute
Vind je het een uitdaging om als verpleegkundige werkzaam te zijn op een Neonatale Intensivecare Unit, waar intensieve en hoogcomplexe verpleegkundige zorg aan ernstig zieke pasgeborenen en gezinsgerichte zorg centraal staan? Start dan met de kernleerroute Intensivecare Neonatologie?
Wat ga je doen?
Als intensivecare neonatologieverpleegkundige werk je op een van de 9 NICU’s in Nederland en ben jij de expert in gespecialiseerde verpleegkundige zorg aan vitaal bedreigde pasgeborenen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minimaal 24 weken. Binnen de intensivecare setting ben je in staat om de vitale functie(s) te observeren, continu te bewaken, te ondersteunen of geheel over te nemen en daarnaast adequaat te reageren op de snel veranderende lichamelijke situatie van deze patiënt. Een moeilijke of moeizame start en een intensieve en soms langdurige opname op een NICU heeft grote impact op de hechting tussen de ouders en hun kind. Je speelt een belangrijke rol in het stimuleren hiervan en het begeleiden en ondersteunen van het gezin in deze kwetsbare en onzekere fase. Dit alles valt binnen jouw eigen professionele verantwoordelijkheid in nauwe samenwerking met de eigen en andere disciplines
Wat ga je leren?
In de kernleerroute intensivecare neonatologie staat het kwetsbare en intensieve begin van een ernstig vitaal bedreigde pasgeborene, geboren bij een zwangerschapsduur van minimaal 24 weken, centraal. Je leert over de specifieke pathofysiologie en hierbij klinisch te redeneren, over het ondersteunen van de vitale functies tot het totaal overnemen hiervan m.b.v. diverse medisch technische apparatuur. Je leert over de opvang de opvang van de vitaal bedreigde pasgeborene direct na de geboorte. Er is een duidelijke opbouw in je kernleerroute: je bouwt op van laag, naar complex en dan naar hoogcomplexe zorg toe. Je gaat veelvuldig oefenen met patiëntencasuistiek en in scenario-onderwijs leer je om snel en adequaat te handelen in acute IC-zorgsituaties. Je verdiept je in alle uitdagende facetten van de intensivecare neonatologieverpleegkunde, met altijd de ontwikkelingsgerichte en gezinsgerichte zorg aan de kwetsbare pasgeborene en het gezin als uitgangspunt en hierin ga je je professionele visie ontwikkelen.
Hoe word je een professional?
Om de verpleegkundige zorg aan deze kwetsbare patiëntengroep met vertrouwen uit te voeren, zul je specifieke competenties moeten verwerven die zijn gekoppeld aan de Entrustable Professional Activities (EPA's). Deze toevertrouwde professionele activiteiten, zoals beschreven door het College Zorgopleidingen (CZO), vormen de basis van jouw kernleerroute. Meer informatie over de EPA’s lees je hier.
Ben je er klaar voor?
Dit is een uitdagend en veelzijdig leertraject, waarbij je niet alleen kennis verwerft, maar ook vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn voor een succesvolle carrière als intensivecare neonatologieverpleegkundige. Ben jij klaar voor deze boeiende uitdaging?
Programma
Je volgt EPA-overstijgende leeractiviteiten (modules):
- A-2 A-0 Studievaardigheden;
- Professional in de Zorg;
- MK-3 Klinisch redeneren Neonatologie.
Je volgt de EPA's van het kernleerroute ICN:
- MK-FO-1 Pasgeborene laag/midden complex;
- MK-FO-2 Opvang pasgeborene (NLS);
- MK-FO-3 Palliatieve zorg pasgeborene/kind;
- MK-HC-IC-N-1 High Care neonaat;
- MK-HC-IC-N-2 Vitaal bedreigde pasgeborene tot overname NICU;
- MK-IC-N-1 Stabiele IC-neonaat;
- MK-IC-N-2 Instabiele IC-neonaat;
- MK-HC-IC-N-3 Post-IC neonaat.
Tevens is er de mogelijkheid om de specifieke module over de zorg voor de kraamvrouw te volgen; de module MK-1 Kraamvrouw.
Raadpleeg op de afdeling waar je werkt óf en wanneer je tijdens jouw opleidingstraject deze module gaat volgen.
Voor deze module schrijf jij je apart in via deze website.
Om je verder te ontwikkelen kun je er voor kiezen om je in te schrijven voor de specifiek EPA’s zoals deze hieronder beschreven staan:
- MK-FO-5-NA Pasgeborene/kind met ECMO/ECLS
- MK-FO-6-NA NICU en PICU transport
Organisatie onderwijs kernleerroute ICN
Naast het onderwijs van een aantal EPA's die door Zorgopleidingen LUMC worden georganiseerd worden een aantal EPA's in een landelijk samenwerkingsverband georganiseerd en verzorgd.
EPA’s Zorgopleidingen LUMC:
- Functie-overstijgende EPA MK-FO-1, MK-FO-2 en MK-FO-3;
- EPA-overstijgende leeractiviteiten: module A-0, A-2 en MK-3.
- MK-HC-IC-N-1;
- MK-HC-IC-N-2;
- MK-HC-IC-N-3;
- MK-IC-N-1;
- MK-IC-N2.
De onderwijsdagen van deze landelijke EPA’s kunnen, naast in Leiden, ook op de onderwijslocaties van de overige opleidingsinstituten in het land plaatsvinden, te weten in Amsterdam, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en/ of Utrecht.
Leerroute
Met behulp van de onderwijsplanning kan een individuele leerroute worden samengesteld. Zie de handleiding onderaan de pagina. Zijn er vragen neem dan contact op met de opleider.
Certificering
- diploma College Zorgopleidingen (CZO);
Meer informatie vind je op www.czo.nl