bars rotate

Intensive Care Kinderverpleegkunde kernleerroute

Intensive Care Kinderverpleegkunde kernleerroute

Kernleerroute Intensivecare Kinderverpleegkunde

Vind je het een uitdaging om als verpleegkundige werkzaam te zijn op een Intensive Care voor kinderen (ICK) of Pediatric Intensive Care Unit (PICU), waar intensieve en hoogcomplexe verpleegkundige zorg aan ernstig zieke kinderen en gezinsgerichte zorg centraal staan? Start dan met de kernleerroute Intensivecare Kinderverpleegkunde?

 

Wat ga je doen?
Als intensivecare kinderverpleegkundige werk je op een van de zeven PICU’s in Nederland. Hier worden ernstig zieke kinderen tussen de 0 en 16/18 jaar oud opgenomen die o.a. acuut ernstig ziek zijn geworden, of een complexe operatie moeten ondergaan. Binnen de intensivecare setting ben je in staat om de vitale functie(s) te observeren, continu te bewaken, te ondersteunen of geheel over te nemen en daarnaast adequaat te reageren op de snel veranderende lichamelijke situatie van deze patiënt. Deze intensieve zorg is altijd afgestemd op de leeftijd, ontwikkelingsfase en belevingswereld van het kind. Het ziekteproces en de impact van een IC-ziekenhuisopname voor een kind en zijn of haar ouders is groot en je leert hoe je het kind en zijn of haar ouders hierin kan begeleiden. Dit alles valt binnen jouw eigen professionele verantwoordelijkheid in nauwe samenwerking met de eigen en andere disciplines.

 

Wat ga je leren?
In de kernleerroute intensive care kinderverpleegkunde komen alle uitdagende aspecten van de intensivecare zorg aan ernstig zieke kinderen aan bod. Je leert over de specifieke uiteenlopende pathofysiologie en hierbij klinisch te redeneren, over het ondersteunen van de vitale functies tot het totaal overnemen hiervan m.b.v. diverse medisch technische apparatuur. Hierbij altijd rekening houdend met de ontwikkelingsfasen van de ernstig zieke pasgeborenen, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen, pubers of adolescenten. Je gaat veelvuldig oefenen met patiëntencasuistiek en in scenario-onderwijs leer je om snel en adequaat te handelen in acute IC-zorgsituaties. Er is een duidelijke opbouw in je kernleerroute: je begint met laagcomplexe zorg en groeit stapsgewijs naar de midden- en uiteindelijk naar de hoogcomplexe zorg toe. Kenmerkend voor de intensivecare zorg is de ondersteuning van het kind en het gezin en je gaat je gezinsgerichte en professionele visie hierop ontwikkelen.
 

Hoe word je een professional?
Om de verpleegkundige zorg aan deze kwetsbare patiëntengroep met vertrouwen uit te voeren, zul je specifieke competenties moeten verwerven die zijn gekoppeld aan de Entrustable Professional Activities (EPA's). Deze toevertrouwde professionele activiteiten, zoals beschreven door het College Zorgopleidingen (CZO), vormen de basis van jouw kernleerroute. Meer informatie over de EPA’s lees je hier

 

Ben je er klaar voor?

Dit is een uitdagend en veelzijdig leertraject, waarbij je niet alleen kennis verwerft, maar ook vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn voor een succesvolle carrière als intensivecare kinderverpleegkundige. Ben jij klaar voor deze boeiende uitdaging?

 

Programma

Je volgt de generieke onderwijsprogramma's:

  • Module MK-4 Klinisch redeneren ICK
  • EOL Professional in de Zorg

Je volgt de kern EPA's:

  • MK-FO-3 Palliatieve zorg pasgeborene/kind
  • MK-FO-4 Vitaal bedreigd kind basis
  • MK-HC-IC-K-1 Vitaal bedreigd kind tot overname IC
  • MK-HC-IC-K-2 Kind met één vitale functie ondersteund
  • MK-IC-K-1 Stabiel IC-kind
  • MK-IC-K-2 Instabiel IC-kind

Om je verder te ontwikkelen volg je tijdens de kernleerroute ook de specifieke EPA

  • MK-HC-IC-K-3 Kind met tracheacanule/ neuskap intermitterend/chronisch beademd.

Organisatie onderwijs kernleerroute ICK

Het onderwijs van de Functie-overstijgende EPA’s (FO-3 en FO-4) en de module MK-4 vindt plaats in het onderwijsgebouw van het LUMC. De lesdagen van de HC-IC-K-1, HC-IC-K-2, HC-IC-K-3, IC-K-1 en IC-K-2 zijn door het landelijke UMC-samenwerkingsverband in opleiden (UMC Zorgopleiders) georganiseerd en volg je samen met HCN- en ICN-studenten afkomstig van High Care kinderafdelingen en ICK’s/ PICU’s uit het hele land. De onderwijsdagen van deze landelijke EPA’s kunnen, naast in Leiden, ook op de onderwijslocaties van de overige opleidingsinstituten plaatsvinden, te weten in Amsterdam, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en/ of Utrecht.

Leerroute

In overleg met je opleider in de praktijk en de (theorie)opleider van Zorgopleidingen LUMC wordt je leerroute samengesteld. Op de individuele concrete onderwijsplanning staan de verschillende onderwijslocaties aangegeven.

DISCLAIMER Beginvereisten: EPA MK-KIN-1 is voorwaardelijk om de ICK-opleiding te beginnen. Mocht je nog niet bekwaam zijn verklaard in deze EPA dan wordt deze in de leerroute opgenomen.

Certificering

  • Diploma College Zorgopleidingen (CZO)
  • Indien jouw ziekenhuis geen CZO-erkenning heeft, krijg je een LUMC-diploma

  • Meer informatie vind je op de website van het CZO.

 

Media

Meer informatie.
32573564 ICK.jpg

Samenvatting

Toelatingsvoorwaarden

  • BIG-geregistreerd verpleegkundige;
  • dienstverband op een (erkende) intensive care kinderafdeling in een ziekenhuis.

Contactpersonen

  • Opleider:
    I.T. (Ilonka) Pieters e-mail
  • Organisator opleidingen:
    Organisator Moeder en Kind e-mail

Prijs

  • Niet LUMC-medewerkers: € 7.204,00
  • Voor LUMC-medewerkers vindt interne verrekening plaats.

Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen en drukfouten.

Startdatum

1 mei 2025


Opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

 

Deelnemer dient zichzelf aan te melden. De leidinggevende ontvangt een email om de aanmelding te accorderen.

Aanmelden

Intensive Care Kinderverpleegkunde kernleerroute


 
© 2015 - 2025 Leids Universitair Medisch Centrum | Algemene Voorwaarden