Klinisch perfusionist
Als jij de opleiding tot klinisch perfusionist volgt, word je opgeleid tot specialist op het gebied van extracorporale circulatie en ben je voornamelijk werkzaam in het domein van de cardiothoracale chirurgie. Je bent verantwoordelijk voor de extracorporale circulatie tijdens chirurgische interventies waarbij de functie van hart en longen wordt overgenomen met behulp van een hart-longmachine.
Toelatingsvoorwaarden
De student heeft een hbo-diploma in één van de volgende richtingen: fysische, biologische, chemische of gezondheidszorgrichting. Tevens is sprake van een exact vakkenpakket in de vooropleiding. Indien niet aan de instroomeisen wordt voldaan maar wel sprake is van een vergelijkbaar opleidingsniveau, kan een ontheffing van de vooropleidingseis worden aangevraagd. Bij de verkrijging van de ontheffing wordt de motivatie vanuit de student en de werkgever meegewogen in de besluitvorming.Programma
De opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel.
In het eerste studiejaar wordt de basis gelegd voor zowel de theoretische als praktische opleiding. In het tweede en derde studiejaar vindt op beide onderdelen een verdere verdieping plaats.
Tijdens het laatste jaar van de opleiding schrijf je een studie over een (zelfstandig) uitgevoerd onderzoek op het gebied van de extra corporale circulatie of een gebied dat daaraan nauw verwant is.
Lees voor meer informatie in de studiegids ‘Klinische Perfusionist’
Tijdsinvestering
Bij een dienstverband van 32-36 uur:
- 36 maanden;
- 334 theorie uren;
- studiebelasting 10 uur per week;
- 3025 uur praktijk.
Bij korter dienstverband duurt de opleiding langer, zie studiegids.
Het dienstverband dient minimaal 28 uur te bedragen.
Certificering
- diploma College Zorg Opleidingen (CZO);
- indien jouw ziekenhuis geen CZO-erkenning heeft, krijg je een LUMC-diploma;
- mogelijkheid tot certificering European Board of Cardiovasculair Perfusion
Meer informatie vind je op www.czo.nl.